Behandelingstraject

- Centrum voor Stressmanagement -

Elk behandelingstraject bestaat uit een intakegesprek, gevolgd door een aantal therapiesessies en afgesloten met een evaluatiegesprek.

Het intake gesprek

boxHet intakegesprek voor de hulpvraag voor hyperventilatie klachten, angst- en paniekaanvallen en/of fobieën duurt 2 uur. Hiervan wordt 1 uur in rekening gebracht. De bedoeling van het intakegesprek is om in korte tijd zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de aard van de klacht, de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling. Omdat er naast emotionele spanning ook vaak psychosomatische klachten zijn zal er ook samen met jou een klachtenlijst ingevuld worden. Onderwerpen aan de orde komen tijdens de intake zijn o.a.:

  • de klacht en de ontstaansgeschiedenis
  • eventuele eerdere psychosociale hulpverlening
  • werk
  • sociale omstandigheden
  • mogelijke depressiviteit of burn-out
  • mogelijke fobieën of drang/dwangklachten
  • gebruik van medicatie
  • lichamelijke gezondheid

Indien er sprake is van hyperventilatie klachten of lichaamsspanning zullen we een start maken met oefeningen.

Autogene training

Samen met jou wordt een afweging gemaakt of de behandeling die door het Centrum voor Stressmanagement en Autogene Training wordt aangeboden voor jou een geschikte aanpak is. Dat is ondermeer afhankelijk van de aard van jouw klachten en van jouw wensen en mogelijkheden.

Indien een andere vorm van behandeling beter passend lijkt, wordt je desgewenst doorverwezen. Bij zware psychische problemen kan een doorverwijzing naar een psychiater of naar een ander op dat gebied gespecialiseerde deskundige worden geadviseerd. Aan de hand van de diagnose en jouw hulpvraag wordt samen met jou een behandelplan opgesteld, welke is afgestemd op jouw klachten. Deze kunnen in de loop van de therapie door jouw eigen ontwikkeling en nieuwe inzichten worden bijgesteld.

Het evaluatiegesprek

Aan het eind van het behandeltraject vindt als afronding een evaluatiegesprek plaats. Het doel van het gesprek is om nog eenmaal te bespreken hoe het op dat moment met je gaat, wat er ten opzichte van vroeger is veranderd en of en nog aandachtspunten zijn.

Wanneer er sprake was van hyperventilatieklachten dan zal er een onderhoudsschema worden opgesteld om terugvallen te voorkomen.

Het evaluatiegesprek wordt in rekening gebracht als een normale behandelsessie.

Mocht jij er na de therapie nog behoefte aan hebben om nog een aantal gesprekken te voeren, dan bent je natuurlijk van harte welkom. Ook mag je altijd even contact opnemen wanneer je een vraag hebt of ergens mee zit.

Hoe lang duurt een behandelingstraject?

Van te voren is niet precies te zeggen hoe lang een behandelingstraject duurt. Dat verschilt van persoon tot persoon en hangt ondermeer af van de aard van de klachten. Ook hangt het af van de inzet van jezelf bij het uitvoeren van opdrachten en oefeningen. Als jij en je therapeut vinden dat de doelstellingen van de behandeling in voldoende mate zijn bereikt, kan de behandeling worden beëindigd.

Gemiddeld neemt een behandeling ongeveer 10 therapiesessies in beslag. Een therapiesessie duurt doorgaans één uur. Meestal kom je één keer per week of eens in de veertien dagen.

Lees ook: Beroepscode | Waar zit je mee? | Hoe het gaat | Tarief en vergoeding | Handige links | Klacht over mij?

 

mijn motto


Een vogel is nooit bang dat zijn tak breekt, want hij vertrouwt niet op de tak maar op zijn eigen vleugels.


KLACHTEN - relatieproblemen - rouwverwerking - ANGST - traumaverwerking - FOBIE - nerveus -burn-out - STRESS - depressie - HYPERVENTILATIE - paniekaanvallen - slecht slapen - verlies - behandeling - ademhalingstherapie - autogene training -behandelingstraject - tarieven en vergoedingen -

.

cliënt vertelt


Marjan - Nu, na 1 ½ jaar is het gelukt de ...

Jan - Ondanks mijn giropas verlies vond ...

Mandy - Sinds het overlijden van mijn ...

.


Maak een afspraak