Depressie

- Centrum voor Stressmanagement -

boxWe hebben allemaal wel eens last van een “dip”. Even niet lekker in je vel zitten. Dit kunnen normale gevoelens zijn die passen bij de problemen of tegenvallers van het leven. Meestal lossen die tegenvallers of problemen zichzelf weer op of weet jij ze zelf op te lossen of te accepteren. Je “oude” fleurigheid komt weer terug.

Soms nemen depressieve gevoelens ernstiger vormen aan. Die “oude fleurigheid” komt maar niet terug. Het lijkt of er overal  een grauwsluier overheen ligt. Ook je hele lijf reageert hierop.

Je omgeving staat machteloos

Je omgeving vindt het vaak moeilijk, zo niet onmogelijk om zich voor te stellen hoe jij je voelt. Er moet toch een sprankje hoop zijn, een beetje licht? Gezinsleden, familie, vrienden en collega’s zullen je proberen te helpen. Ze zullen goed bedoelde raad geven. Maar feitelijk zorgt elk goedbedoelde “kop op” dat jij je steeds meer alleen voelt staan.

Apatisch

Je voelt je vlak. Alle dingen waar je vroeger blij van werd, schenken je nu veel minder plezier. Je ervaart een gebrek aan emotie, motivatie en enthousiasme. Alleen die gevoelens van somberheid laten zich maar niet verjagen.

Gelukkig, niet iedereen die last heeft van een depressie is meteen helemaal apathisch. Toch ligt dit gevaar wel op de loer.

Waarom voel ik mij depressief?

Er is nooit maar één reden waardoor je geconfronteerd wordt met depressiviteit. Ook wetenschappelijk is er nog niet goed antwoord te geven op deze vraag. Tot nu toe lijkt het een combinatie van verschillende factoren: chemisch, sociale en psychische omstandigheden.

Chemisch: soms is er sprake van een erfelijke belasting. Je hersenen maken dan te weinig van een bepaalt stofje aan. Bij navraag kom je er achter dat meerdere (ook verre) familieleden “gevoelig” zijn. Maar ook   hormonen, medicijnen, alcohol kunnen een depressie in de hand werken.

Sociaal: Verlies, een ingrijpende verandering, ongewenste kinderloosheid of een langere periode van overbelasting kan aanleiding zijn voor een depressie. Soms komt hij terwijl je het gevoel hebt eindelijk in rustiger vaarwater te zijn gekomen.

Psychisch: Je hebt in je leven leren omgaan met tegenslag, verlies, pijn, verdriet, ambitie, je eigen zelfbeeld en probleemoplossend vermogen. Het kan zijn dat jij jezelf de verkeerde dingen aanleerde.

Goed te behandelen

box Depressie is goed te behandelen op een manier die bij jou past. Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken? Bel mij op 06-55 59 54 65 of stuur een mailtje

 

mijn motto


Een vogel is nooit bang dat zijn tak breekt, want hij vertrouwt niet op de tak maar op zijn eigen vleugels.


KLACHTEN - relatieproblemen - rouwverwerking - ANGST - traumaverwerking - FOBIE - nerveus -burn-out - STRESS - depressie - HYPERVENTILATIE - paniekaanvallen - slecht slapen - verlies - behandeling - ademhalingstherapie - autogene training -behandelingstraject - tarieven en vergoedingen -

.

cliënt vertelt


Marjan - Nu, na 1 ½ jaar is het gelukt de ...

Jan - Ondanks mijn giropas verlies vond ...

Mandy - Sinds het overlijden van mijn ...

.


Maak een afspraak